Tips Beli Rumah Pertama Bersama Edumetro

Pembelian rumah adalah-menurut majoriti, sebuah langkah yang menandakan bahawa anda telah melengkapi salah satu kriteria sebagai individu dewasa yang berjaya. Tips beli rumah pertama usia muda sering kali dikongsikan di internet untuk membantu para muda mudi yang berniat untuk memiliki aset yang penting untuk masa depan mereka.

Selain itu, ada juga yang mahu membeli rumah sebagai pelaburan dan menyewakan kepada penyewa. Walau apa pun sebab anda ingin membeli sebuah rumah, perlulah anda ketahui terdahulu beberapa tips beli rumah pertama serta senarai rumah-rumah yang menarik untuk anda yang mencari rumah sewa Subang Jaya dalam artikel ini. Tak lupa juga, bagi anda yang menjana pendapatan kecil, tips-tips di bawah juga memiliki cara membeli rumah dengan gaji kecil yang boleh anda terapkan dalam pencarian rumah anda.

Tips Beli Rumah Pertama

1. Beli Rumah Ikut Kemampuan Masing-Masing

Pastikan anda mampu menanggung rumah yang ingin anda beli dengan menghitung gaji dan bajet. Semak segala perbelanjaan harian, mingguan, bulanan dan tahunan anda, beserta pendapatan anda. Kalau boleh, elakkan membuat pinjaman diluar kemampuan anda kerana ini boleh meningkatkan risiko untuk muflis pada usia muda apabila anda tidak mampu membayar secara ansuran. Jadi, hitunglah gaji, kos kehidupan dan lain-lain supaya anda ketahui seberapa banyak yang boleh diperuntukkan untuk membayar ansuran rumah.

2. Pantau Persekitaran Rumah

Dalam pembelian rumah, penting untuk anda menitikberatkan persekitaran rumah yang diingini dengan memastikan keselamatan dan kemudahan-kemudahan awam yang terdekat. Kemudahan yang admin maksudkan adalah seperti kedai runcit, pengangkutan awam, balai polis, sekolah dan restoran.

Beberapa perkara di atas penting kerana tak ramai sedar betapa perlunya kemudahan-kemudahan di atas untuk kehidupan seharian yang lebih lancar dan menyenangkan.

3. Cari Rumah Yang Berdekatan Dengan Tempat Kerja

Apabila tempat yang anda diami berdekatan dengan tempat kerja, maka banyak hal yang dapat dipermudahkan untuk diri sendiri. Ini kerana, tempat kerja yang dekat akan membolehkan anda menjimat waktu, kos petrol dan tol (kalau ada).

4. Semak Dan Sediakan Maklumat-Maklumat Berkenaan

Berdasarkan penulisan di laman sesawang GILAHARTANAH, berikut adalah maklumat-maklumat yang perlu disediakan untuk membeli rumah pertama.

a) Sediakan maklumat kewangan peribadi anda seperti pendapatan (income), potongan (deduction), komitmen (commitment), pelaburan, simpanan, dan dokumentasi.

 • Pendapatan: Tetap, tidak tetap dan sampingan.
 • Potongan: KWSP, SOCSO/PERKESO, cukai bulanan, zakat dll.
 • Komitmen: Pembiayaan peribadi dan kenderaan, kad kredit, ASB, pinjaman pengajian (sekiranya ada), dll.
 • Pelaburan: Saham, ASB, Unit Amanah, dll.
 • Simpanan: Bank, Tabung Haji, dll.
 • Cukai: Pendapatan, perniagaan, dll.
 • Dokumentasi: Pendapatan :
  – Slip Gaji
  – Potongan : Slip Gaji
  – Komitmen (Pembiayaan) : Letter Offer
  – Pelaburan : Buku ASB / Penyata yang dikemaskini
  – Simpanan : Buku Simpanan yang dikemaskini
  – Cukai : Penyata Cukai

5. Gunakan Skim Sewa Beli Rumah Selangor

Bagi sesiapa yang mengalami kesempitan masa untuk meneliti rumah, kawasan dan persekitarannya, anda boleh merujuk ke laman sesawang ini. http://phssb.com/skim-smart-sewa/

Di bawah adalah syarat-syarat layak memohon:

 • Warganegara Malaysia termasuk pasangan pemohon;
 • Berusia 18 tahun ke atas dan berkeluarga atau mempunyai tanggungan;
 • Pendapatan seisi keluarga iaitu;
  – Tak melebihi RM5,000.00 sebulan dan ke bawah bagi permohonan sewa rumah Jenis A atau Rumah Kos Rendah;
  – Tak melebihi RM15,000.00 sebulan dan ke bawah dengan keutamaan diberikan kepada pendapatan kurang daripada RM10,000.00 sebulan bagi permohonan sewa rumah Jenis B, C & D termasuk rumah kos sederhana dan sederhana rendah;
 • Pemohon atau suami / isteri menetap atau bekerja di Negeri Selangor;
 • Pemohon tak memiliki kediaman di Selangor (di beri keutamaan); atau mempunyai kediaman tetapi terletak melebihi 50 km daripada tempat sewa dipohon serta mestilah berdekatan dalam lingkungan 25 km perjalanan dari tempat kerja;
 • Pemohon adalah pengundi di Negeri Selangor.

Dengan melayari laman sesawang ni, anda dah boleh meninjau rumah-rumah sewa yang ada yang bersesuaian dengan keperluan dan kehendak anda. Cara untuk memohon? Anda hanya perlu klik ke pautan yang telah admin kongsikan di atas. Sekiranya anda inginkan rumah sewa atau rumah untuk dibeli yang berteknologi tinggi serta bersesuaian dengan gaya hidup anda sebagai pelajar atau pekerja pejabat, kita ada pilihan yang terbaik untuk anda di Edumetro!

Apa itu Edumetro?

Edumetro ialah pembangunan bersepadu di kawasan utama USJ 1, Subang Jaya. Sebagai salah satu bandar pendidikan Kumpulan HCK, ia bersedia untuk berfungsi sebagai saraf pusat pendidikan Subang Jaya. Tak lupa juga bahawa Edumetro ialah pemenang Anugerah StarProperty 2021, kategori Anugerah Harta Perniagaan. Jadi, anda bolehlah mulakan penyewaan anda dengan penuh yakin dan selamat.

Lima menara lifestyle suite terletak di atas podium tiga tingkat, dengan pilihan suite SoLo (pejabat kecil, pejabat gaya hidup) dwi kunci, setiap suite memiliki lobi masing-masing untuk memastikan keselamatan dan privasi penduduk.

Pembangun HCK ialah pembina komuniti yang berkembang pesat dengan pandangan yang tajam untuk idea yang bergema dengan segmen pasaran sasarannya. Dengan bandar pendidikan ini, edumetro, ia telah terbukti telah merealisasikan konsep yang sesuai untuk generasi dewasa yang bijak mengendalikan peranti mudah alih dan teknologi tinggi.

Di bawah adalah hartanah Edumetro yang boleh disewa dan dibeli. Jom kita lihat.

1. Lakeview Side

tips beli rumah pertama lakeview

Dengan pelbagai peluang yang ada untuk golongan muda dan yang bercita-cita tinggi, tidak ada yang dapat menandingi daripada melibatkan diri dalam persekitaran teknologi. Lakeview Suites menawarkan persekitaran moden yang dikuasakan oleh teknologi pintar yang hebat.

Lakeview Suites terletak di pusat yang berlabuh oleh dua institusi pendidikan terkenal bermula dari peringkat rendah hingga pengajian tinggi; Kolej SEGI dan Imperial. Ia adalah gaya hidup yang seimbang untuk belajar, bekerja, membeli-belah dan meluangkan masa lapang, semuanya dalam satu kawasan yang selesa – edumetro. Tambahan pula, ia terletak di lokasi utama di Subang, cuma beberapa minit dari perbandaran Bandar Sunway, Puchong dan Petaling Jaya yang lebih mantap dan matang. Sesuai dengan namanya, kawasan perumahan ini berhadapan dengan tasik yang menarik ni pasti berguna untuk memberikan anda rasa damai.

lakview suites

Tidak hairanlah kalau kejiranan yang sibuk ini adalah pusat kepada banyak pusat membeli-belah dan kemudahan lain. Perlu diingat bahawa bantuan perubatan mesti tersedia pada setiap masa di mana sahaja anda berada, jadi Pusat Perubatan Sunway dan Pusat Perubatan Subang Jaya hanya beberapa minit jaraknya dari Lakeview Side. Lokasi popular ini juga padat dengan institusi-insitusi pendidikan. Taylor’s University, INTI International College Subang, Sunway University & Colleges, SEGi College Subang Jaya, Imperial International School dan Monash University hanyalah beberapa institusi pendidikan yang berdekatan.

rumah pertama di edumetro

Hartanah Lakeview Side sesuai sama ada anda berhasrat untuk menyewa atau membeli untuk didiami, atau untuk memajakkannya untuk penyewa masa depan anda sebagai pelabur. Kami boleh menjamin anda bahawa tidak akan ada kekurangan orang yang ingin tinggal di unit ini jikalau anda berniat untuk menjadi pelabur. Lihat sahaja lokasi strategik mereka, persekitaran moden dan teknologi pintar yang dikuasakan dalam unit mereka, anda pasti akan menyukai gaya hidup yang menarik di Edumetro ini.

Kenapa Pilih Edumetro?

• Segala keperluan anda berada di sini

Sebagai penduduk Lakeview Suites, ini bermaksud sekolah, membeli-belah dan kemudahan lain berada di depan pintu anda. Bandar mini ini akan mempunyai kolej sendiri, sekolah K-12, pasar raya, dan pelbagai kedai runcit dan perkhidmatan khusus seperti pusat kesihatan dan kesejahteraan, kedai keperluan harian dan banyak lagi. Perniagaan-perniagaan yang tersebut akan ditempatkan di seluruh tingkat.

• Keselamatan 3 peringkat

Kami telah menambah perlindungan pada persediaan keselamatan kami untuk menambahkan ketenangan fikiran, walaupun pembangunan edumetro dianggap sebagai persekitaran yang selamat.

• Akses ke tempat letak kereta
• Akses kepada lif
• Lantai yang ditetapkan
Pelan Lakeview Side:

pelan lakeview
pelan lakeview suites
fasiliti edumetro

2. The New Duo

tips beli rumah pertama the new duo

Khas untuk mereka yang gemar dengan suasana bercampur antara pejabat, kerja, kehidupan seharian dan pendidikan, The New Duo dikhususkan khas untuk anda! Ia adalah sebahagian daripada pembangunan pelbagai yang baru-baru ini telah dihidupkan semula oleh Kumpulan HCK.

Dalam unit ini, anda akan dapat memberi tumpuan untuk menyelesaikan kerja atau belajar anda kerana anda dikelilingi suasana pejabat. Edumetro, seperti disebutkan di atas, terdiri daripada tiga bahagian: Suite Small-Office, Lifestyle-Office (SOLO) (The New Duo & Oxford Tower), sekolah antarabangsa yang dicadangkan dan podium runcit yang terletak di atas tempat letak kereta bawah tanah empat tingkat.

Podium tiga tingkat tersebut, yang sebelum ini bertujuan untuk menempatkan pusat membeli-belah, kini telah digunakan semula untuk menempatkan sebuah lagi pusat pendidikan terancang, ruang kerja bersama yang unik, dan kedai runcit. Hartanah komersial (The New Duo) akan dibina di atas petak tanah pegangan pajak dan dijangka siap pada suku pertama 2022.

tip beli new duo

The New Duo ialah penempatan ceria yang memenuhi keperluan komuniti pendidikan Subang Jaya dan kawasan sekitarnya, yang termasuk Bandar Sunway, Puchong dan Shah Alam.

Suite SOLO (Small-Office, Lifestyle-Office) menawarkan konsep baharu yang menggabungkan pengalaman korporat dan sehari-hari – membolehkan pemilik mencapai keseimbangan dari segi mengimbangi pemenuhan kehidupan kerja-kerja dengan lancar. The New Duo akan mempunyai 417 unit yang tersebar di dua menara yang setinggi 28 tingkat. Bakal pembeli boleh memilih daripada pelbagai konfigurasi unit dalam julat saiz daripada 668 kaki persegi hingga 993 kaki persegi.

Setiap unit SOLO direka bentuk dengan mengutamakan fungsi dan ruang, serta dilengkapi dengan pelbagai kemudahan seperti kondo seperti kolam renang, kawasan BBQ, bilik persalinan, taman, bilik mesyuarat dan bacaan serta ruang berehat .

Sehingga suku pertama 2019, kira-kira 75% daripada jumlah unit yang ditawarkan dalam Duo Baharu telah dijual, dengan menara suite gaya hidup seterusnya akan dibuka tidak lama lagi. Unit Duo Baharu kini berharga antara RM510,000 dan RM760,000.

Mereka yang akan melawat tempat penginapan itu tidak lama lagi pasti akan teruja bila mengetahui bahawa banyak kemudahan, seperti restoran, kedai makan, pusat beli-belah, bank, klinik, kemudahan sukan dan tempat ibadat keagamaan, mengelilingi kawasan The New Duo.

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan tour secara alam maya, sila kunjungi pautan ini.

Tambahan pula, The New Duo terletak betul-betul di seberang jalan dari Bandar Sunway (Bandar Sunway). Perbandaran ini adalah rumah kepada pusat membeli-belah besar yang dikenali sebagai Sunway Pyramid, pusat konvensyen, Pusat Perubatan Sunway, beberapa hotel, resort dan vila untuk dinikmati tetamu yang melawat, serta taman tema Sunway Lagoon yang popular untuk mereka yang mencari adrenalin- mendorong pengembaraan.

Dari segi pertubuhan pendidikan, anda akan dapat menemuinya dalam jarak yang berdekatan dan di bawah ialah senarai mereka:

 • Sekolah Rendah Chee Wen
 • Sekolah Rendah Islam Subang Mewah
 • Sekolah Menengah A Bandar Puchong Jaya
 • Sekolah Kebangsaan Puchong Jaya 2
 • Universiti SEGi
 • Universiti Taylor
 • Universiti Sunway
 • Universiti Monash Malaysia

Apabila anda tinggal di salah satu suite ini, anda akan mendapati ia boleh diakses dengan lancar melalui pilihan sambungan yang diperkemas seperti;

 • Lebuhraya Shah Alam (SAE)
 • Lebuhraya Pantai Baharu (NPE)
 • Lebuhraya Damansara Puchong (LDP)

Dari segi pengangkutan awam, kawasan ini dilayan oleh banyak bas dan teksi, serta beberapa stesen kereta api dan stesen LRT dan BRT USJ 7, yang terletak tidak jauh dari lokasi Edumetro yang akan datang.

Pelan The New Duo:

pelan new duo
type a new duo
type b new duo

3. Suite Kolonial + LOSO

tips beli rumah pertama loso

Kita beralih ke Suite Kolonial + LOSO yang merupakan singkatan kepada Lifestyle office Small office. Suite-suite ada di sini untuk menghilangkan kehidupan kerja biasa anda dan memberi anda ruang kerja yang lebih baik dan merevolusikan.

Komponen hartanah terbaharu edumetro @ Subang Jaya direka bentuk sebagai koleksi gaya hidup dan ruang perniagaan yang berbeza yang menyediakan tempat untuk firma yang sudah mapan, syarikat baru yang sedang berkembang, usahawan dan pekerja bebas untuk berkongsi idea, bersosial dan membina rangkaian – secara bebas atau secara kolaboratif.

Colonial+ LoSo Suites menggabungkan kerja dan masa lapang menjadi satu pengalaman yang menggembirakan, menawarkan kemudahan kerja bersama bertema seluas 7,500 kaki persegi. Unit-unitnya direka bentuk dengan baik dan dilengkapi sebahagiannya untuk kemudahan penghuninya, dengan binaan antara 267 kaki persegi hingga 538 kaki persegi dan pelbagai susun atur untuk dipilih mengikut keperluan perniagaan dan gaya hidup khusus anda.